In Media, Nieuws

Geraffineerde (witte) suiker

 In de vorige post “het niet lekker in je vel zitten” hebben we gezien, dat dat veel invloed heeft op je immuunsysteem.

Geraffineerde (witte) suiker is er ééntje, die ook zeker invloed heeft op ons immuunsysteem.

Hoe zit dat dan?

Geraffineerde suiker wordt gemaakt uit suikerbieten. Deze bieten bevatten allerlei vitamines en mineralen, maar om de suiker neutraal van smaak en langer houdbaar te maken, zijn heel wat gezonde stoffen uit de bieten gehaald. Deze gezonde stoffen zijn eigenlijk enorm van belang bij de vertering van de suiker.

Wanneer we nu geraffineerde suiker eten of drinken heeft het lichaam nog steeds deze belangrijke stoffen nodig om de suiker te kunnen verteren, dus haalt het lichaam deze stoffen elders uit het lichaam.

Witte suiker wordt dan ook wel een vitamine- rover genoemd.

Daarnaast is het ook zo dat suiker en vitamine C qua structuur erg veel op elkaar lijken. Vitamine C verhoogt het aantal antistoffen in het lichaam (welke ons lichaam beschermen tegen ziektekiemen) en moet opgenomen worden in onze cellen. Maar omdat Vitamine C en suiker zoveel op elkaar lijken qua structuur kunnen de cellen zich makkelijk vergissen.

Worden er veel suikers opgenomen door de cellen, dan kan suiker de activiteit van de witte bloedcellen zelfs halveren, wat we zeker niet willen, want de witte bloedcellen zijn van essentieel belang voor het immuunsysteem.

In de volgende “post” zal ik het een en ander schrijven over honing. Welke ook goed als suiker vervanger gebruikt kan worden.

Voor andere goede vervangers van geraffineerde suikers kan je terecht bij reformwinkels/ bio- winkels.

Groetjes, Masja

0