In Media, Nieuws

De kracht van honing

Vele van jullie weten dat de ene honing niet de andere honing is, maar voor degene die hier nog niet zo bekend mee zijn zal ik er wat meer over vertellen.

Honing kan op verschillende manieren in een potje terecht komen. Waar dat de nectar vandaan komt en of de honing bewerkt is of niet heeft heel veel invloed op de kwaliteit van de honing. Ik zal hieronder een aantal punten beschrijven waaraan je honing met een hoge kwaliteit kan herkennen.

Om alle gezonde eigenschappen van de honing te kunnen benutten is het het beste om te kiezen voor:

  1. De ruwe (biologische) honing. Dit houdt in dat de honing niet is bewerkt en dat de imker geen bestrijdings- en/ of conserveringsmiddelen heeft gebruikt. Om hieraan te kunnen voldoen moet een imker aan behoorlijk wat eisen voldoen. De belangrijkste is, dat de bijen gehouden moeten worden in gebieden, waarbij binnen een straal van 3 kilometer geen industrie of drukke wegen voorkomen. En waarbij binnen 3 kilometer omtrek geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Bijen zijn erg gevoelig voor chemische stoffen en kunnen hun gezondheid aantasten. Dus geen chemische stoffen in de buurt van de bijen.
  2. Onverhitte honing. Vele mensen vinden het makkelijk om de vloeibare honing te gebruiken, omdat ie lekker smeerbaar is. Het is helaas zo dat honing verhit moet worden om het vloeibaar te maken. Hoe langer en hoe hoger er verhit wordt, des te meer schade er optreedt aan de honing. Verwarm je boven de 40 graden, dan gaan de gezonde eigenschappen van de honing verloren.

Een aantal gezonde voordelen van ruwe (biologische) honing zijn:

  • Kan gebruikt worden bij keelinfecties en hoesten, waardoor je makkelijker inslaap zult vallen en beter kan slapen. Tijdens een voldoende lange en goede nachtrust bouwt je weerstand ook weer op.
  • Door de gezonde bestanddelen van de honing, werkt honing ook kalmerend op het zenuwstelsel.
  • Het is ontstekkingremmend, zoals bijvoorbeeld bij maag en darmontstekingen. Tevens verminderd het ook diaree.
  • Voor de persoonlijke verzorging kan het ook gebruikt worden in de vorm van een haar- of gezichtsmasker.

Vele mensen zweren ook bij een schepje honing per dag, ter ondersteuning van het immuumsysteem.

Let wel: honing is niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar, omdat tot die leeftijd de darmflora nog niet helemaal is volgroeid.

 

Dit was het voor nu over de honing. Binnenkort kom ik weer met leuke nieuwe weetjes en feitjes!!!

Warme groet,

Masja

0